Catalunya perd inversions

11/21/2006

Catalunya perd inversions a causa de la gestió centralitzada del Prat

Les empreses decideixen on instal·lar la seva seu en funció dels vols intercontinentals que tingui la ciutat. AENA inverteix a Barajas gairebé el triple del que li correspondria per volum de trànsit

/ Natàlia Ríos

No és una qüestió identitària sinó que és un problema de gestió. Amb aquesta entrada, el catedràtic d’economia de la Universitat de Barcelona Germà Bel va oferir ahir un llarg llistat d’arguments que justifiquen per què cal canviar el model de gestió aeroportuària centralitzada de l’Estat espanyol cap a un model, com a mínim, de gestió individualitzada. El primer argument: Catalunya perd la inversió d’empreses estrangeres per no poder oferir vols intercontinentals sense escales.

I és que, si no es produeix aquest canvi de model, l’aeroport del Prat de Barcelona no pot competir en igualtat de condicions a Europa i pateix el risc de convertir-se, com ja comença a fer, en un aeroport exclusiu de companyies de baix cost. Un fet que no passaria d’anecdòtic si no fos perquè un dels principals elements que determina si una empresa s’instal·la en una ciutat o una altra és la freqüència i varietat dels seus vols intercontinentals. Sobretot, en el cas de les companyies relacionades amb la tecnologia, la recerca i la innovació.

Segons l’estudi realitzat per Bel i pel professor d’economia de la Universitat de Barcelona Xavier Fageda, tenir la gestió centralitzada en AENA no només no promou la competència sinó que tampoc afavoreix la transparència pel que fa al finançament de les activitats i a les inversions de capital. Les dades de l’estudi demostren que la inversió d’AENA en els diferents aeroports no es corresponen amb el trànsit que registren.
A més, el model integrat i centralitzat d’Espanya és “completament anormal”, si es compara amb la resta de països de la Unió Europea. El sistema espanyol només és equiparable al de Romania, Turquia i Polònia, i en aquest últim cas, ara mateix es troba en procés de canvi cap a un model individualitzat, com el que impera a la resta d’Europa.

Article extret del diari AVUI / 17-11-06

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: