Jo no soc nacionalista?

03/23/2007

Després d’omplir el centre de Madrid de banderes espanyoles seguiran encara els mitjans de comunicació sense considerar “nacionalistes” partits com el PP o el PSOE? Sempre m’ha fet molta ràbia que el concepte “nacionalista”, tan en descrèdit després de la Segona Guerra Mundial, només s’apliqui als partits polítics que cerquen la plena sobirania dels seus països i, en canvi, mai s’encolomi als països que s’aferren a una “unitat territorial indivisible” personificada en l’actual Estat.

El nacionalisme d’estat és tan nacionalisme com el que defensen els països sense estat. De fet, el primer és bastant més inacceptable que el segon, donat que menysprea el “dret a l’autodeterminació dels pobles”, és a dir el dret reconegut per l’ONU de tot poble a decidir el seu futur democràticament. A més, el nacionalisme d’Estat acostuma a ser molt perillós pel fet que és qui controla l’exèrcit.

Per tant, demanaria als mitjans que acceptessin d’una vegada que PP i PSOE son partits nacionalistes, nacionalistes espanyols. Tots dos defensen una determinada concepció del que ha de ser l’estat espanyol, i per tant, són tan nacionalistes com els que defensen la recuperació d’un estat català. Si hem de ser coherents, de partits no-nacionalistes, és a dir, partits que defensin la desaparició de tots els estats, començant pel seu propi, cal admetre que no n’hi ha gaires. Potser només algun partit anarquista. La resta, tots defensen un determinat “estat”.

Que almenys, els partits de la selecció espanyola i les manifestacions del PP serveixin per posar de manifest aquesta evidència. Així ens evitarem la molèstia d’haver d’escoltar de la boca d’un militant del PSC-PSOE o del PP aquella afirmació demagògica que mai es cansen de repetir: Jo no soc nacionalista.

Article publicat a Poliblocs

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: