Catalunya perd 250 milions en obres de l’Estat

04/03/2007

La derogació, l’any 2004, del Pla Hidrològic Nacional (PHN) elaborat pel PP va anar acompanyat de la promesa del govern central socialista de mantenir a Catalunya el mateix volum d’inversions en obres ja programades i actuacions alternatives al transvasament de l’Ebre. En total, s’havien d’invertir en obres hidràuliques a Catalunya més de 1.200 milions d’euros. D’aquests, 1.032 milions havien de ser finançats amb aportacions directes del govern central o subvencions dels fons de cohesió de la Unió Europea (que sol·licita el govern central).

Tres anys més tard, i una vegada acabat el termini per accedir als fons europeus previstos (desembre del 2006), les obres hidràuliques compromeses pel ministeri de Medi Ambient o finançades per la UE sumen només 762 milions d’euros, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua a què ha tingut accés l’AVUI.

La Generalitat, a més, no té a hores d’ara capacitat legal per reclamar al ministeri que assumeixi el cost de les obres que la UE no considera subvencionables perquè va renunciar a aquesta prerrogativa en un conveni firmat l’any 2005. Aquest conveni va ser elaborat amb l’objectiu que la Generalitat es convertís en l’administració responsable i executora de les obres però no va tenir prou en consideració el risc que els projectes deixessin de ser “d’interès general de l’Estat” i que la UE rebutgés la petició de subvenció.

En conseqüència, obres de gran importància com l’abastament d’aigua potable des de l’embassament de la Llosa del Cavall fins al Solsonès, Anoia i el Bages (aprovat el 2001) hauran de ser pagats per la Generalitat o ajornats en espera que la UE accepti concedir una subvenció en el termini 2007-2013. També hauran d’esperar o passar als pressupostos de la Generalitat obres com l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, l’abastament des de la presa de Rialb, diversos abastaments a les comarques de la Terra Alta, Montsià i Ribera d’Ebre o el conjunt de potabilitzadores previstes per solucionar els problemes de qualitat provocats per la contaminació per nitrats (purins de les granges porcines). El departament de Medi Ambient continua fent gestions davant el ministeri per aconseguir finançament per a aquests projectes abans de l’any 2013.

Diari Avui, 22 de març 07

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: