La llei no obliga els jutges a usar el català

04/04/2007

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, assegura en una carta adreçada a la consellera de Justícia, Montserrat Tura, que l’alt tribunal no pot sancionar conductes com la del titular del jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Badalona, que va oficiar un casament en castellà malgrat que la parella havia fet constar que volia una cerimònia en català. Alegret recorda que, ara per ara, no hi ha cap llei que permeti imposar l’ús del català als jutges encara que en tinguin coneixements acreditats.

Així va respondre Alegret, amb data 26 de març, a la missiva que dies abans li va enviar Tura, on li demanava que fes possible l’ús del català als jutjats “amb tota normalitat”. La consellera insistia en el fet que el jutge de Badalona, Antonio Lechón, és competent en l’ús “oral i escrit del català” i que, a més, ha percebut “contraprestació econòmica” pel fet d’haver participat en un pla pilot de normalització lingüística.

Per la seva banda, Alegret deixa clar que la legislació vigent només preveu que els ciutadans puguin presentar els documents en català o castellà i usar qualsevol de les dues llengües als jutjats, mentre que l’ús del català per part dels jutges és voluntari.

La presidenta del TSJC afirma que treballa en la línia de la “convicció” per augmentar l’ús del català i recorda que la manca de vocacions a Catalunya obliga al trasllat forçós de molts jutges.

Avui / o4-o4-o7

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: