És el dèficit fiscal, estúpids

04/10/2007

Sento haver-ho de recordar, ja que el tema s’ha esvaït prou. Segons les darreres estimacions catalanes solvents, l’aportació neta que fem als comptes estatals suposa el 9,1% del nostre producte anual (2003). La dinàmica de les recaptacions estatals dels últims tres anys indica que la tendència perdura.

En el procés d’elaboració del projecte estatutari es va formar un cert consens tècnic en el sentit que, amb un temps d’adaptació, aquesta intensitat de solidaritat, des d’un territori amb una renda per habitant que se situa entre el cinquè i el setè lloc en la classificació autonòmica, hauria de ser la meitat. Això suposaria una millora d’uns 5.000 milions d’euros en els nostres comptes. Cal recordar, sobretot als nostres economistes afectats d’un cert grau d’autoodi, que es tractaria sobretot d’augmentar el flux de despesa estatal a Catalunya i que es mantindria una solidaritat més proporcionada.

Ara es torna a preferir anar per peces. Per exemple, les inversions en infraestructures en la xarxa de rodalia mobilitzen sortosament les patronals, que s’estimen més la concreció del destí. Molt bé, però…

No es pot perdre de vista el nostre desequilibri fiscal excessiu, òptica que s’està esvaint. Segons les meves notícies el bon ministre Solbes es resisteix tot el que pot a encarar un tema amb potencial conflictiu. Però ni per la nostra dinàmica ni sobretot des de l’angle de la cohesió social a casa nostra, no hauríem d’oblidar el nostre dèficit fiscal, pendent.

Cinto Ros Hombravella / Avui

Advertisements

3 Respostes to “És el dèficit fiscal, estúpids”

 1. Marc Vidal Says:

  Dos cervesses, un san francisco, dos maltas i un altre més, les 7 de la matinada, o millor del matí, madrid plujós, després d’una nit xerrant i xerrant. al final van entendre que era això del deficit fiscal. no tinc clar si va ser per pesat o per que anaven borratxos perduts… o per que vaig pagar la majoria de les rondes… of course!

 2. desfilo Says:

  Ha,ha…

  Be, Marc. L’important és que els vas convèncer. Si em convides a una borratxera a mi, també et donaré la raó.

 3. Marc Vidal Says:

  interessat…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: