Opa amb arrel basca

04/13/2007

El soroll del pacte d’EON, Enel i Acciona per repartir-se Endesa està camuflant l’opa d’Iberdrola sobre Scottish Power. La nova Iberdrola mantindrà la seu fiscal a Bilbao i serà la tercera elèctrica d’Europa: en capitalització borsària en milers de milions d’euros, fa deu dies EDF en valia 114; E.ON, 70, i la nova Iberdrola igualava Suez en valer-ne 50, superant Endesa (43), Gas Natural (16) i Unión Fenosa (12). La millor defensa sol ser un bon atac: l’operació escocesa va ser ràpidament executada pel president d’Iberdrola, Ignacio Galán, quan l’ACS de Florentino Pérez va entrar en el capital de l’elèctrica basca. En sortir-ne el BBVA, ACS hi va entrar per defensar-la d’una possible OPA hostil estrangera, però fa uns mesos va comprar un 12% del capital i aspira a un 24,9%. Des d’Euskadi es desconfia d’ACS, propietària també d’un 40% d’Unión Fenosa (fa un any i mig Pérez es va imposar a uns inversors gallecs en el seu control) i es tem que una possible fusió d’Iberdrola amb Fenosa s’emporti la seu fiscal a Madrid.

Ignacio Galán, que ha visitat fa poc Escòcia amb Josu Jon Imaz (que ha aplanat la fusió gràcies als contactes del PNB amb l’Scottish National Party), ha anat teixint hàbilment un nucli d’accionistes per plantar cara a ACS: compta amb la caixa biscaïna BBK (10% del capital d’Iberdrola), controlada pel PNB, i també amb Alicia Koplowitz, Unicaja i alguns empresaris que han assolit un altre 10% del capital. I així Florentino Pérez no va tenir més remei, ara fa quinze dies, que aprovar la fusió d’Iberdrola amb Scottish Power, una fusió que dilueix la participació d’ACS en la nova empresa, mentre un eufòric Galán recollia l’ovació unànime de la junta general d’accionistes a Bilbao.

El serial d’Endesa fa aflorar un panorama desolador: a Espanya no existeix un mercat obert, regit per normes clares d’obligat compliment i per funcionaris independents. La premsa financera internacional diu que el país no és seriós i que tota operació empresarial important està sotmesa als capricis del govern de torn. La justícia espanyola fa un paper ben galdós: lenta, amb mitjans insuficients i incapaç de resoldre plets complexos.

En aquest context, Florentino Pérez és el nou i eficient servidor dels interessos del centralisme d’Estat madrileny: com interpretar el dictamen de fa dos mesos de la Comissió Nacional de l’Energia (CNE), amb els vots a favor tant dels vocals del PP com del PSOE, que per primer cop a Espanya autoritzava ACS a exercir els drets de vot sense límits tant a Fenosa com a Iberdrola? La normativa aprovada l’any 2000 pel govern del PP era molt clara: impedir que una mateixa empresa controlés dos operadors rivals en un mateix mercat. Amb la nova Iberdrola, però, costarà molt més a ACS de fer realitat l’anhelat campió energètic espanyol amb seu a Madrid, sobretot ara que s’esquartera Endesa, una de les grans multinacionals hispanes bastides pel “liberalisme” intervencionista i centralista d’Aznar (si Pizarro no torna ara a judicialitzar el procés per guanyar temps fins a les properes eleccions generals). La Caixa, via Gas Natural, va proposar un campió energètic espanyol amb seu a Barcelona (2003 amb Iberdrola i 2005 amb Endesa), però el gran Madrid ha preferit “antes rota que catalana”.

Avui no se sap què passarà en el sector elèctric espanyol: el govern espanyol no ha aclarit la manera correcta de comptabilitzar les recuperacions futures dels actuals dèficits tarifaris, fet que afecta en centenars de milions els beneficis declarats per Endesa. La CNMV tampoc no en diu res i creix la incertesa a la CNE, que actua amb improvisació i absència de judici en relació a la seva doctrina. Tot i això, fusionar la nova Iberdrola amb Gas Natural segueix tenint avui tot el sentit econòmic que tenia el 2003: reduir costos tot integrant gas i electricitat. Caldrà veure si La Caixa canvia cromos amb ACS (Unión Fenosa per a Gas Natural a canvi de cedir Abertis a ACS), o bé si quallarà l’aliança energètica entre catalans i bascos que el 2003 va horroritzar el gran Madrid. Per a Catalunya ¿no és millor retenir el control d’Abertis i crear amb Iberdrola la que podria ser la segona multinacional elèctrica europea? ¿Hi té res a dir el govern català?

El PNB el 2003 es va mostrar partidari de l’opa de Gas Natural si la branca elèctrica seguia a Bilbao i avui és l’aliat més fidel d’Iberdrola: en recaptar l’impost de societats els bascos poden permetre desgravar a Iberdrola 1.000 milions d’euros en l’amortització del fons de comerç. Lliçó per a catalans: sense poder tributari real no es pot retenir i captar grans empreses globals. En la col·locació de la primera pedra de la nova seu d’Iberdrola a Bilbao, un gratacel de 165 metres d’alçada que serà el més alt d’Euskal Herria, Ibarretxe ha dit: “Una de les claus de la competitivitat futura és la dimensió. El sector públic, modificant el marc regulador i impulsant aliances estratègiques, pot ajudar les empreses del país a créixer per competir. Iberdrola estarà arrelada a Euskadi, amb les seves branques i fulles obertes al món”. Al seu costat, Galán somriu. Mentre rumio aquestes coses creix la meva basquitis, l’estimació per aquest poble petit i decidit que surt al món com a tal sense complexos i que combat eficaçment el neocentralisme espanyol. I tot seguit flueix Màrius Torres: “O font, quan podrem beure de la teva aigua clara? Qui s’acosta als teus dolls torna amb més set encara”.

Ramon Tremosa i Balcells / Professor de teoria econòmica a la UB / Avui
Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: