Tu reps i es queixen ells

04/13/2007

Tinc una amiga alemanya que ha vist el famós reportatge de la tele madrilenya. A mi m’ha fet mandra: tornar a escoltar els mateixos arguments d’Arcadi Espada! Ella, al seu e-mail, diu que no entén una aversió tan gran contra la llengua catalana; diu que entén l’aversió al nacionalisme, però no a la llengua i més quan han de tergiversar la realitat.


Li comento que en aquest odi participen encara més activament catalans mateixos, la fúria contra el català dels quals és tan gran que fins i tot han muntat un partit polític amb aquesta finalitat, ja que no té altre programa que frenar el català; li comento també la sentència d’un jutge de Barcelona que ha fet traduir al castellà una carta comercial amb l’argument que el català és “cosa de ellos”, una cosa íntima, com el desodorant o el suspensori. Però sobretot li recordo que cada dia la Generalitat valenciana emet un anunci en què es veu els catalans llençant l’aigua de l’Ebre que tant fa falta en “otras partes de España”, amb la més absoluta impunitat, tot i els informes que ha emès sobre el tema la Unió Europea.

També comentem la frase d’Albert Boadella que reprodueix l’AVUI d’ahir: “Els antinacionalistes som titllats de feixistes. Ningú ve a les obres d’Els Joglars”, que ens crida l’atenció perquè és evident que el seu emissor hi troba una relació de causa-efecte. Marededeusenyor. Buscar un culpable còmode per a la pròpia decadència artística és un clàssic; i ho dic com a persona que ha aplaudit molt Els Joglars. Potser algun dia haurem de contar totes les discriminacions, rebuigs i silencis que rebem els independentistes. Que som els que mai no hi plorem. / Isabel Clara Simó

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: