Carod i els empresaris

04/27/2007

M’inquieta que Josep-Lluís Carod-Rovira hagi superat l’aprovació de l’empresariat de més alt nivell del país. I em fa por perquè el van felicitar pel seu “sobiranisme pragmàtic”. Què voleu que us digui, a mi “sobiranisme pragmàtic” em sona a collonada. Si Carod va rebre l’aval de gent tan poc patriota com el president de La Caixa i de bona part de l’empresariat català és per començar a preocupar-se.

Pot ser és que la classe empresarial catalana s’ha adonat del seu error atàvic de no donar el seu suport al moviment independentista i de seguir sempre les doctrines del nacionalisme espanyol?. No ho crec. Pensem que el senyor Ricard Fornesa no és com el senyor George Mathewson, ex-president del Royal Bank of Scotland, el cinquè més important del món, que ha donat suport públic a la independència d’Escòcia i ha comentat que votarà a l’SNP per així fer que l’Alex Salmond esdevingui el Primer Ministre escocès. Ni tampoc és com Brian Souter, l’empresari multimilionari escocès que ha contribuït amb més de 700.000 € a la campanya electoral del Partit Nacional Escocès per a les eleccions del maig al Parlament. No senyors. El senyor Fornesa és dels que patrocinen la selecció espanyola de futbol per fer-se el simpàtic a Madrid pocs dies abans que li tombin l’opa de Gas Natural a Endesa pel simple fet de ser una companyia catalana.

Per aquesta raó, penso que segurament si al senyor Fornesa li va agradar el parlament del senyor Carod va ser perquè el líder d’ERC, en comptes d’explicar els molts avantatges que suposaria, per a tot el país la independència, també per a l’empresariat, es va dedicar a parlar-los del progrés econòmic i social com a via cap a la independència. I, encara que no ho sembli, una cosa és ben diferent de l’altra. Crec que Carod s’equivoca en el seu plantejament. No serà el progrés econòmic i social el que ens durà a la independència, sinó ben al revés. Serà la independència el que ens portarà el progrés econòmic i social. Mireu si canvia la cosa. Perquè… quin és aquest avenç que podrem assolir dintre d’Espanya?. Si encara no s’ha aconseguit desplegar l’estatut en cap dels seus punts. I mira que en van quedar pocs després de la retallada. Progrés amb els espanyols? Progrés econòmic i social? Amb el dèficit fiscal que arrosseguem, el major de tota Europa. Els catalans només en això som els primers al món: en el nostre dèficit fiscal.

Jo crec que el senyor Carod volia dir que, a tot estirar, amb el que tenim, encara podrem anar tirant uns anys. Però que més val que ens espavilem tots plegats: patronal i treballadors, dirigents i ciutadans catalans si no volem prendre mal. Perquè Espanya ja fa anys que ens pren el pèl. Espanya fa molts lustres que va pujar al carro de la industrialització. I ho va fer de la nostra maneta. Però, com diu un amic meu, ja no els hem d’ensenyar res. Els espanyols ja no es mamen el dit. Ara qui es mama el dit és gent com el senyor Fornesa, és adir, l’empresariat català, que encara no ha entès que dintre d’Espanya només progressen Castella i rodalies. Aix, que n’hem d’aprendre de lliçons abans no ens decidim a optar pel camí més fàcil. Perquè cada dia veig més viable aconseguir la independència que no pas arribar a progressar dins Espanya.

En tot cas, i mentre Carod, amb tota la bona fe del món, intenta convèncer la passiva classe empresarial catalana que munti una altra reunió com la de l’aeroport per demanar un finançament just per al país, avui he tingut una trobada molt interessant amb un amic internauta. Hem estat valorant, en una deliciosa xerrada de cafè, altres opcions paral·leles a l’independentisme. Solucions sobiranistes, encaminades en aquest objectiu de llibertat i amb un contingut igual d’efectiu, però, al mateix temps, més subtils i adaptades a la realitat del nostre país. Si tot va be, ja en parlarem més endavant.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: