300 anys

05/03/2007

300 anys a Escòcia

Avui fa 300 anys, dia per dia, que Escòcia va deixar de ser un país independent. L’1 de maig del 1707 va entrar en vigor el Tractat de la Unió. Mentre al Regne Unit les efemèrides les marquen les lleis, a les Espanyes les marquen les derrotes militars, tota una diferència! Però el cas és que fa 300 anys que els escocesos són britànics i que ara es plantegen si ho volen seguir sent. I n’hi ha molts que pensen que ja ha arribat l’hora d’anar-se’n, que pensen que amb 300 anys ja n’hi ha prou. Les possibilitats que es convoqui un referèndum d’autodeterminació depenen dels resultats de les eleccions de dijous que ve. El fet que les eleccions se celebrin gairebé coincidint amb els 300 anys de la pèrdua de la sobirania, dóna tota mena d’arguments als nacionalistes.

300 anys al País Valencià

Al País Valencià fan eleccions d’aquí a quatre setmanes i el panorama no és gaire falaguer. La influència que pugui tenir la commemoració del 300 aniversari de la batalla d’Almansa, fa una setmana, sembla més aviat escassa. I és que a la història hi ha casos en què tres segles no són prou per destruir un poble, però també n’hi ha d’altres en què un poble deixa de ser un poble en molt menys de tres-cents anys.

300 anys a Catalunya

A Catalunya encara ens falten 7 anys i escaig per celebrar el nostre 300 aniversari. Tenim temps de preparar-nos ben preparats. Si s’exhaurissin la present legislatura i la següent, tocaria fer eleccions al Parlament de Catalunya més o menys pels voltants de l’11 de setembre del 2014, un dijous no laborable. Tal com van les coses, podem arribar al nostre tres-cents aniversari en condicions semblants a les dels valencians d’avui. Però en aquests set anys es pot fer molta feina nacional i si es fa ben feta, des del govern o des de l’oposició, des del carrer o des de la ploma, podria ser que arribéssim al dijous 11 de setembre del 2014 en condicions semblants a les de l’Escòcia d’avui. Tot és qüestió de posar-s’hi i de mirar si, a set anys vista, els representants polítics del nacionalisme són capaços de deixar d’estomacar-se i de pensar més en el país i el seu futur que no pas en el partit i el seu present. Amb 300 anys ja n’hi hauria d’haver prou. /AVUI

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: