Catalans de segona, espanyols de tercera

07/27/2007

El govern espanyol no creu que les Illes Balears i Pitiüses hagin de tenir un Règim Fiscal especial com del que disposen les Illes Canàries. Així ho va afirmar l’executiu espanyol després d’una pregunta sorprenentment formulada pel diputat del PP de les Illes, Joan Salord, argumentant que “el major desenvolupament econòmic i social” de les Illes Balears en comparació amb la mitjana estatal “no fan necessària” l’adopció d’un sistema especial de finançament com sí tenen a les Illes Canàries. I és que els ciutadans de l’antiga corona d’Aragó som espanyols de segona. Som espanyols per pagar però som estrangers per rebre.

A Palma, hi ha qui diu que està en contra de la idea dels Països Catalans perquè els balears no volen ser catalans de segona. Els que diuen això, i que no se n’adonen que ara són espanyols de tercera, no tenen res a dir pel fet que l’espoli fiscal que pateixen les illes sigui encara superior al que pateix Catalunya. Madrid els roba, Espanya els escanya, i ells segueixen votant el PP en comptes d’optar per formacions autòctones, com ara el PSM. I fixeu-vos que parlo del PSM i no pas d’Esquerra Republicana de les Illes Balears. Jo soc dels que creu que Esquerra no s’hauria de presentar fora de Catalunya, perquè atia l’anticatalanisme i això neutralitza i afecta als mateixos nacionalistes balears. El que ha de fer l’independentisme català és ocupar-se dels seus assumptes, que prou feina te, i deixar d’intoxicar els països veïns, que ja disposen dels seus partits nacionalistes propis. ERC no sap guanyar les eleccions a Catalunya, quan ho te al seu abast, i pretén guanyar a les Illes i al País Valencià, que son dues realitats completament diferents i molt més complexes? Em sembla que acabarà fent més mal que be. Més valdria que es presentessin a la Catalunya Nord, un territori que sí que és català.
Per aquesta raó, tampoc comparteixo la idea d’uns “Països Catalans”, que trobo que només te sentit a nivell cultural, pel fet que això era el que volia expressar en Joan Fuster quan va concebre el terme. Es una qüestió de terminologia. Històricament i políticament, les Balears o el País Valencià mai no han estat Catalunya, donat que tots tres, juntament amb l’Aragó, eren regnes independents i confederats en una de les corones més descentralitzades i avançades de l’Europa medieval. Per això el terme “Països Catalans” no és l’adient i provoca recels i incomprensions a les Illes i al País Valencià. Per tant, rectificar és de savis.

El millor que podem fer els catalans per les Illes i pel País Valencià és aconseguir la nostra independència, la de Catalunya, i mostrar als nostres veïns un possible camí a seguir. Si amb la plena sobirania a nosaltres ens va be i millorem considerablement el nostre nivell de vida, com segur que passarà, els balears i els valencians també voldran experimentar la seva independència. Entre d’altres raons perquè Espanya (o el que és el mateix, la gran Castella) ja fa massa anys que viu de l’espoli descarat de les nacions de l’antiga Corona d’Aragó. En el cas de les Illes, els informes són inequívocs i els resultats evidents. En el cas de Catalunya, també. I si sou dels pocs que encara no n’esteu convençuts, només heu de donar una ullada a l’Informe publicat per la Cambra de Comerç de Barcelona on s’explica que el govern Zapatero ja supera al del PP en maltracte econòmic a Catalunya. Tan se val qui mani a Espanya . A efectes pràctics, Catalunya sempre en surt perjudicada. Conclusió: Mentre estiguem sotmesos a Espanya, anirem caient en un pou sense fons.
Els espanyols son incorregibles. Llástima que els independentistes catalans estiguin badant, fent veure que poden governar amb els unionistes i intentant fent-nos creure que poden aplicar polítiques socials amb un pressupost autonòmic de fireta. Llàstima que no dediquin a recollir el cabreig gegantí dels ciutadans catalans que veuen com el seu país es desmunta per la manca d’inversions a que ens té sotmesos la metrópoli espanyola. Són estratègies errònies, les darreres accions d’en Carod i en Puigcercós, que han aturat el creixement espectacular que estava vivint ERC i que havien iniciat ells mateixos. Ara cal un canvi de direcció i tornar a l’oposició per poder guanyar les eleccions algun dia. Es trist que per a un partit català, estar-se a l’oposició sigui viure al purgatori. Ho dic perquè per a un partit britànic, en canvi, estar-se a l’oposició és l’oportunitat d’or per carregar sense pietat contra el partit que governa i prendre-li el poder. Es clar que, per això, s’ha de tenir uns dirigents amb empenta i determinació i no pas uns senyors desorientats, apoltronats i sense pla de ruta. Es evident que per poder fer això, cal estar convençut que es volen i poden guanyar les eleccions.

Excel·lent comentari d’en Josep al meu article:

Estic d’acord amb el que dius sobre la direcció d’ERC, la seva obstinació per tocar poder i per colocar a tota una sèrie de gent al govern és preocupant i demostra que tenen poca vista perquè un pacte CiU-PSC amb ERC com a primer partit de l’oposició faria que ERC augmentés en vots espectacularment.

Respecte al que dius sobre els Països Catalans no estic gens d’acord amb el que dius. És cert que la realitat del Principat de Catalunya i la del País Valencià són diferents, com també cal dir que la realitat de Menorca no té practicament res a veure amb la d’Eivissa i Formentera i poc amb la de Mallorca. El Principat de Catalunya és un país que no surt al mapa, no tenim Estat i a sobre l’Estat que ens domina ens tracta com una simple colònia a la que se li han de robar totes les riqueses i a la que se li ha de donar el mínim ja que es tracta d’obtenir el màxim benefici de nosaltres a través de la rapinya més bèstia, producte de tants anys de dominació i colonització el Principat s’ha convertit en un territori amb greus problemes d’identitat i pràcticament esquizofrènic, doncs bé, ¿que hauria passat si a sobre nosaltres no haguéssim tingut la renaixença política i cultural del segle XIX i XX? i que hauria passat si no haguéssim tingut una Mancomunitat, una Generalitat republicana, ni un Prat de la Riba, ni un Macià? doncs que estaríem igual que al País Valencià. Si t’hi fixes a les Illes hi ha més consciència nacional que al País Valencià, i això té una explicació, les illes no és cert que hagin tingut històricament una identitat pròpia, a la nostra nació hi havia una identitat principatina-catalana al voltant de Barcelona i una identitat valenciana entorn de València, doncs bé, Mallorca, Menorca i les Pitiüses sempre han girat entorn del Principat. El Regne de Mallorca, amb capital a Perpinyà, va ser un invent que va durar quatre dies, fixa’t que en el Compromís de Casp hi havien representants d’Aragó, representants del Regne de València i representants del Principat, els quals representaven a les illes, fixa’t que en els anys 70 i principis dels 80 el circuit catala de TVE emetia per Catalunya i Balears i que hi ha infinitat d’associacions que porten el nom de catalano-balear. Entre el Principat i les Illes sempre hi ha hagut una unió molt forta, de fet l’invent en el seu dia va ser crear una comunitat autònoma amb el nom Illes Balears, ja que són tres realitats diferents, Menorca , Mallorca i les Pitiüses, de fet no deixa de ser absurd que Eivissa i Formentera formin part de “Balears” quan no són illes balears, les balears són Menorca, Mallorca i Cabrera. Fixa’t que a les facultats de Barcelona hi ha molts estudiants de Menorca, ells a l’hora de sortir de l’illa prefereixen anar a Barcelona i no a Palma, segurament perquè tenen més en comú amb nosaltres que amb els mallorquins i tampoc podem oblidar que en els anys 30 els diputats menorquins van demanar formar part de l’autonomia de Catalunya i van rebutjar la unió amb Mallorca i Eivissa-Formentera.

Potser m’estic extenent massa però m’agradaria que veiessis que tan artificial és una autonomia anomenada Balears com un estat anomenat Països Catalans. Els estats moltes vegades són invents i el que cal únicament és que la gent s’hi acostumi, els EUA són un invent del segle XVIII que ha funcionat, Espanya és un invent del segle XVIII que malauradament molta gent encara es creu, Txecoslovaquia o Iugoslavia són dos invents del segle XX que no han funcionat, doncs bé, els Països Catalans són un invent que pot funcionar o no però que en tot cas es basa en lligams molt més forts que els que tenen alguns Estat reconeguts avui en dia per la ONU. Per altra banda cal dir que l’expressió “Països Catalans” va ser ideada el 1905 per un senyor de Cata-Roja (a l’Horta de Valencia) anomenat Benvingut Oliver i que qui va popularitzar la idea va ser En Joan Fuster, de Sueca.

Anant al tema del País Valencià cal dir que és cert que la realitat valenciana és molt diferent de la del Principat, des del punt de vista econòmic i social som societats distintes, amb moltes tradicions distintes però l’error és identificar el Principat de Catalunya amb Barcelona i el País Valencià amb València. Barcelona i València són les dues grans capitals de la nostra nació i han estat ciutats rivals en molts aspectes , però entremig hi ha tot un territoti que no és tan fàcil d’ubicar. Un senyor d’Amposta és molt diferent d’un senyor de Barcelona, i gual que és diferent d’un senyor de Barcelona un senyor de Lleida i el mateix es pot dir respecte al País Valencià, un senyor de Vinaròs no té res a veure amb un de València, entre altres coses perquè el de València parla valencià i el de Vinaròs parla tortosí, que no són el mateix. Igualment et puc dir que trobaràs molts més independentistes a Sueca o a Dénia o a la Valldigna que no a Santa Coloma de Gramanet o a Barberà del Vallès i que implica això? que en una futura Catalunya independent hem d’excloure el Baix Llobregat o l’Hospitalet? Per què en la teva idea de Catalunya independent hi han de ser Badalona o Badia del Vallès i no Torreblanca, Morella o Xixona, quan en aquestes tres últimes localitats hi ha molta més consciència nacional? . A la nostra nació hi han dos pols d’atracció: València i Barcelona i no em sembla coherent que haguem de formar un estat que inclogui només els territoris que giren entorn de Barcelona. Pensa que abans de néixer les províncies actuals l’any 1833 hi havia un projecte que creava una província anomenada Catalunya que englobava més menys el que és l’actual província de Barcelona i la resta del Principat quedava fora, si aquell projecte hagués reeixit avui en dia diríem que un senyor de Reus o un senyor de Balaguer o un senyor de Figueres no són catalans, Macià i Companys no serien catalans, ni Rovira i Virgili, ni Ventura i Gasol, ni Lluís Llach… et sembla lògic? . La lògica dels espanyols és esmicolar-nos fins a destruir-nos, per això el franquisme en el seu dia va potenciar el que se’n deia el sano leridanismo amb la idea de crear un blaverisme a la lleidatana i per això es va arribar a plantejar la possibilitat de crear una província amb capital a Tortosa que formés part d’Aragó. Negar-li la catalanitat a una persona de Castelló o d’Alzira és tan absurd com negar-li la catalanitat a algú de Reus o de Mollerussa. El que hem de fer els independentistes és treballar per a que a les comarques valencianes hi hagi més consciència nacional, però no deixar-nos endur pel discurs trampós dels espanyols perquè si entrem en aquest jos arribarà un moment en que acabarem discutint la catalanitat d’un tortosí o d’un lleidatà. Els espanyols no cedeixen ni un pam i encara defensen l’espanyolitat de Gibraltar o la de Melilla, doncs nosaltres perquè hem de negar la catalanitat de les comarques valencianes o de les Illes?

Sóc crític amb la direcció d’ERC, però en aquest tema no, crec que si la nació va de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó el partit ha d’estar implantat a tot el territori, per altra banda cal dir que els militants que té ERC a Mallorca, a Eivissa, a Elx o a Xixona són independentistes d’allà que s’han volgut fer d’ERC, no catalans del Principat que s’han instalat allà. Si aquestes persones són independentistes i no se senten ben representades amb el Bloc Nacionalista Valencià (que no és independentista) ni amb el PSM tenen tot el dret del món de crear una secció local d’ERC en el territori. L’únic que li critico a la direcció d’ERC és haver concorregut a les eleccions a les Corts Valencianes sols i no haver buscat un acord amb el Bloc, cosa que no ha passat a Mallorca, on han anat junts amb el PSM.

Advertisements

3 Respostes to “Catalans de segona, espanyols de tercera”

 1. tommyx34 Says:

  em sembla molt bo el teu escrit.

  efectivament, el fet que ERC s’hagi presentat a les illes, crea molta incomprensió per part de molts dels Balears i per part meva se’m fa molt mal de justificar, de fet, jo tampoc ho veig correcte, ja que sembla que vol ser una especie de colonització o apropiació.

  Aquí la lluita està perduda, i es curiós perquè xerres amb votants del PP que et diuen “cagondena de foraster, tothom hauria d’estar a ca seva”, “si” els hi dic jo, “però son igual d’espanyols que tu, no?” i aquí és quan es callen perquè veuen la seva contradicció, o pitjor, es reboten i et diuen “però jo dels Catalans no en vull saber res !!”, ja veus tu, i que te a veure una cosa amb l’altre ?

  aquí la gent te un taco de collons, no volen foraster, però voten les franquícies de Madrid. Volen xerrar en mallorquí, però sempre miren TVE1 i que cony !, fins ara IB3 era quasi tot en castellà, i a mes troben que “no esta bé” quan algú et xerra en castellà i li contestes en Català.

  que tengueu molta sort, que per aquí, la cosa ja esta ben perduda.

 2. desfilo Says:

  No et desanimis, Tommy.

  Si Catalunya i Euskadi tiren del carro (i ho faran) les illes i el País Valencià s’ho hauran de rumiar molt.

  Perquè si Catalunya també aconsegueix el concert econòmic o, millor encara, la independència, els espanyols es dedicaran a dessagnar económicament les illes i el País Valencià encara més del que ja ho estan fent. Es inevitable… Castella sempre ha viscut i viurà dels països de la Corona d’Aragó.


 3. […] concepte Països Catalans, no el trobo gens afortunat. Ja ho he explicat diverses vegades en algun article. El País Valencià i les Balears mai han estat Catalunya, eren nacions confederades dins la Corona […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: