Per un Braveheart català

09/10/2007

Despertaferro

Parlant aquest cap de setmana amb un diputat escocès de l’SNP em comentava la importància que va tenir pel redreçament nacional del seu país el film “Braveheart”, dirigit per Mel Gibson, un nord-americà d’arrels escoceses, i guanyador d’un Oscar. Aquesta pel·lícula èpica ha aixecat l’autoestima de tot un país i ha retornat l’orgull nacional als escocesos. Escòcia no va pagar ni un ral per aquest projecte. Però si ho hagués fet, haurien estat uns diners molt ben invertits. Pocs anys despres, els independentistes han guanyat les eleccions i es plantegen un referèndum per l’autodeterminació. Casualitats? No ho crec. El cop d’efecte del film de Gibson ha estat important entre la ciutadania escocesa.

A Catalunya, en canvi, financem en Woody Allen, pagant de la butxaca del contribuent, amb la única finalitat de publicitar turisticament una ciutat, no pas un país. Com si encara ens fèssin falta més turistes a Barcelona!. A més, el senyor Allen ja ha dit que pensa parlar de toros i paelles, i servir-se de la Penélope Cruz i en Bardem, dues icones ben espanyoles que no tenen res a veure ni amb el país ni amb la ciutat de Barcelona. Tot plegat ben trist i lamentable. No m’agrada que els meus diners es llencin d’aquesta manera ni que es doni aquesta imatge de la meva ciutat i el meu país. Els socialistes volen transformar Barcelona en un nou Lloret espanyol, i ho acabaran aconseguint si no els fem fora d’una vegada per totes de l’ajuntament.

Sens dubte, posats a contractar, seria millor idea finançar en Mel Gibson, o un director català, i fer un film èpic sobre les gestes dels Almogàvers o un drama èpic sobre la desfeta de la valenta resistència del 1714. Això aixecaria els ànims d’un poble amb una edat mitjana tan gloriosa o més que l’escocesa i en uns moments en que l’actual generació de líders polítics ens ha fet destrempar de mala manera amb la seva ineptitud. Jo no soc amant del cinema épic de tarannà bèl·lic, però tots els països en tenen la seva porció. Perquè els catalans no ens hem de sentir orgullosos per unes hores del nostre passat històric? Som l’únic poble que té prohibit treure pit i oferir al món el seu passat? Els catalans som una nació mil·lenària que va dominar el mediterrani durant segles. Això és una realitat històrica incontestable. Tenim dret al nostre film èpic. I cal que estigui llest abans del 2014. I cap Montilla de torn ens ho pot impedir. Per tant, anem per feina i iniciem una campanya de pressió amb aquest objectiu.

Advertisements

7 Respostes to “Per un Braveheart català”

 1. John Says:

  Hombre, yo propondría:

  “Matrix 4: Carod-Rovira, el nuevo Almogávar y su aventura en Perpignan”

  Ahora en serio, sí, estaría muy bien todo lo que cuentas. De hecho, ahora con las nuevas películas sobre 1714 los catalanes vamos a despertarnos de nuestro letargo. Ya oigo rugir las huestes de “catalans emprenyats contra l´Espanya feixista” en Santa Coloma de Gramanet, en Hospitalet, en Cornellá, en Castefas, en San Adrián de Besós, en Ciudad Badía…

  Ánimo, majetes, no os desaniméis!!!

 2. John Says:

  Por cierto, el grito de guerra podría ser:

  Sant Xirinacs!!! I tanca els PP.CC.!!!

 3. desfilo Says:

  Ha, ha… Matrix 4 amb Carod Rovira podria ser un éxit… especialment en aquests moments. De totes maneres, ja veig que tu seràs un dels primers clients del Braveheart català.

  Per cert, et recordo que Castella ja te el seu film épic amb la saga del Capitán Alatriste, escrita per el nacionalista Perez Reverte i portada al cinema. Per tant, menys conyes, que totes les nacions tenen el seu film épic. I a més son produccions amb prou éxit de públic.

 4. John Says:

  No conozco plataforma, organización o partido que use la peli de Alatriste como bandera de reivindicación del sentimiento nacional o nacionalista español. Es más, creo que hay más crítica a la España de aquella época, triste y llena de injusticias, que no otra cosa.

 5. desfilo Says:

  Al nacionalisme espanyol no li cal tirar d’Alatriste. Ja tenen en Rajoy i en Zapatero que fan be la seva feina xovinista.

  França té Joana d’Arc, d’en Luc Breson. I també és molt autocrítica. Peró també és un film patriota. I els USA en tenen tants!

  Braveheart també mostra moltes misèries i moltes injustícies. També és autocrítica en molts aspectes amb els escocesos.

  Finalment… Braveheart no va ser concebuda pels independentistes escocesos, sino per un director nord-americà. I tampoc l’SNP n’ha fet bandera. De fet, l’independentisme de l’SNP és molt diplomàtic amb els britànics i reconciliador amb els anglesos. També és molt pragmàtic, económic i racional.

  Però cal reconèixer, i és el que pretenia deixar clar en aquest post, que el film de Gibson ha aixecat els ànims de la nació escocesa, que ha recuperat el seu orgull. La fórmula també funcionaria amb els catalans.

 6. mushroom00 Says:

  No se pas si una pel·lícula pot arribar a tenir tanta influencia com dius, sobretot desprès de veure Alatriste, que de poc no em descollono al cinema, amb tanta “por España” en un pla èpic que no se l’empassa ningú. Ni tampoc l’historia del Salvador va fer que m’aixeques de la butaca per anar a cremar banderes espanyoles. Les pel·lícules no deixen de ser pel·lícules, passatemps, un munt de publicitat ideològica subliminal i a fins i tot inclouen a vegades algun missatge que en fa pensar i es de digne reflexió quan l’acabem de veure. Trobaria molt ridícul que la gent catalana hagués de despertar del seu sentit nacionalista a través del cinema.

  Encara que fer una pel·lícula dels almogàvers no seria mala idea. Jo voto per una del Capita Enciam, ara que els super herois estan tan de moda. Ja sabeu “els petits canvis, son poderosos!”

 7. desfilo Says:

  No crec, amic mushroom, que ni Alatriste ni Salvador siguin els models a seguir. La primera, perquè no està ben feta. La segona perquè va quedar despullada intencionadament de tot patriotisme.

  El model a seguir es Braveheart, que no cau en el ridícul i és épica. Ridley Scott o Mel Gibson serien dos bons candidats per portar-la a terme.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: