Editorial de El Periodico

11/24/2007

Reprodueixo l’editorial de El Periodico d’avui dissabte, perquè és molt indicativa de la desconnexió entre Catalunya i Espanya:

“El 94% dels espanyols coneixen la crisi de les infraestructures a Catalunya, evidenciada últimament amb el retard en l’arribada de l’AVE i el desastre a la xarxa de Rodalies. I les dues terceres parts –igual que entre els catalans exclusivament– es mostren sorpresos per aquesta crisi.

Però la coincidència s’acaba aquí. Només el 20% dels catalans creuen que la responsabilitat és de la Generalitat mentre que un 33% l’atribueixen al Govern de Madrid i un altre 33% en culpabilitzen els dos governs. A Espanya en el seu conjunt la tercera part en culpa el Govern català, una mica menys els dos governs i menys del 20% en responsabilitza el Govern de Madrid. Una opinió molt errònia, ja que en aquest cas la responsabilitat és exclusivament del Govern de l’Estat.
Aquest desconeixement es veu també en altres respostes a l’enquesta de GESOP per a EL PERIÓ- DICO. Hi ha acord en el fet que Catalunya constitueix un motor de creixement, però la meitat dels espanyols (contra el 40%) creuen que a Catalunya es discrimina els castellanoparlants, una cosa que aquí només comparteixen la cinquena part dels enquestats. També és preocupant que el 49,4% dels espanyols (contra el 39,5%) creguin que Catalunya no és solidària, una opinió que no és compartida pel 84% dels catalans. Convé fer notar que els espanyols amb un nivell cultural més alt i els votants d’esquerra admeten més la realitat. En aquesta qüestió és l’electorat del PP (69%) el més reticent a admetre la solidaritat catalana. I més de les dues terceres parts dels espanyols, el 70,7%, neguen que Catalunya hagi estat discriminada històricament.
És obvi que l’opinió pública espanyola no comprèn, en part perquè no la coneix, la realitat catalana. Part de la responsabilitat s’ha d’atribuir a prejudicis histò- rics, derivats de l’ús d’una llengua pròpia diferent. Una altra part important –es veu en les respostes dels diferents electorats– es deu a campanyes demagògiques que ha organitzat la dreta contra Catalunya. I una altra correspon a la desídia dels governs de Madrid –inclòs el de Zapatero– que defugen la seva obligació pedagògica, negant-se, per exemple, a publicar les balances fiscals. Però també els successius governs de Catalunya tenen part de culpa en aquesta incomprensió. L’arma de Catalunya no pot ser només la queixa. Si vol allò a què creu que té dret ha de saber vendre la seva realitat i convèncer.”

Advertisements

Una resposta to “Editorial de El Periodico”

  1. passavolant Says:

    Aquests són els mateixos arguments que els de Carod i la seva “pluja fina”.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: