La confederació de Jaume I

02/04/2008

Avui que commemorem l’inici de l’any Jaume I, que al seu torn homenatja els 800 anys del naixement del monarca, reprenc la meva proposta de substituir l’inexacte i polèmic terme “Països Catalans” pel de “Confederació de Jaume I” . En altres ocasions ja he comentat que no veig adient seguir utilitzant el terme “Països Catalans”. Trobo que aquest concepte només te sentit a nivell cultural, pel fet que això era el que volia expressar en Joan Fuster quan el va concebre. En tot cas, és una qüestió de terminologia i d’història. Les Balears o el País Valencià mai no han estat Catalunya, donat que tots tres territoris, juntament amb l’Aragó, eren regnes independents i confederats en una de les corones més descentralitzades i avançades de l’Europa medieval.

Per tant, el terme “Països Catalans” és inexacte i provoca, amb raó, recels i incomprensions a les Illes i al País Valencià. Cal advertir, a més, que aquesta errada ha estat ben aprofitada pel nacionalisme espanyol per inventar-se la quimera del “pancatalanisme” que tan ha arrelat en segons sectors. Rectificar és de savis i els catalans, valencians, i balears treuriem profit d’una substitució com la proposada. Ara més que mai ens cal estar units per fer front a l’espoli fiscal i cultural a que ens té sotmésos la gran Castella, altrament coneguda com “Espanya”.

La història és experta a manipular els termes i transformar el seu significat. I així com els conceptes d’estat’ i ‘nació’ han estat intencionadament homogeneitzats d’ençà de la revolució francesa, tal i com també ha passat amb els termes ‘nacionalisme’ i ‘imperialisme’, el mateix ha succeit amb els termes ‘Espanya’ o ‘Països Catalans’. Lluny queda l’Espanya actual, una simple rèplica encotillada i artificial de Castella, de l’Espanya fundacional dels reis catòlics, confederada i diversa. Igualment, mal entès i manipulat ha estat el terme ‘Països Catalans’, que en els seus inicis mantenia un caràcter lingüístic i cultural, i que el temps i la desconeixença històrica de defensors i detractors han alterat indefectiblement.

És evident que el procés d’emancipació de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears tindrà un tempus cronològic divers. Segurament, Catalunya serà la primera en assolir la seva independència, seguint l’estel·la d’Escòcia i Euskadi, i els altres dos territoris quedaran a l’espera de veure com el nivell de vida augmenta al nostre país. I en aquest sentit, la millor ajuda al nacionalisme valencià i balear que podem oferir els catalans és la nostra independència. Catalunya no pot assumir en aquests moments un procés independentista que afecti de manera unísona a la totalitat dels territoris de la confederació. Aquesta és la realitat. Per tant, el més intel·ligent és emancipar primer el principat i després ja s’hi afegiran de manera seqüencial, i sempre que així ho vulguin els seus ciutadans, els altres dos territoris. Preveix la ‘Confederació de Jaume I’ com un espai de relació entre nacions de l’estil de les nacions escandinaves. Països del nord d’Europa com ara Noruega, Suècia o Dinamarca mantenen lligams econòmics, socials i culturals molt intensos i benéfics. Ambtot, cadascun d’aquests territoris escandinaus manté la seva sobirania i personalitat intactes. Catalunya, el País Valencià i les Illes han de seguir aquest model, donat que és una continuació natural del esquema fundacional plantejat pel rei Jaume i truncat per la nefasta irrupció de la corona de Castella en els nostres afers.

La relació entre les nostres nacions ha de ser políticament flexible i económicament i culturalment intensa. Una confederació d’aquesta naturalesa, a més, deixaria les portes obertes a una eventual incorporació voluntària del regne d’Aragó, si així ho decidíssin els seus ciutadans.

Advertisements

5 Respostes to “La confederació de Jaume I”


 1. Crec que desperta més rebuig a Catalunya que a la resta dels Països Catalans.. de fet qui vol alguna cosa de bona pels catalans i per Catalunya fora del Principat, ho vol també pels Països Catalans!
  És l’opinió espanyola i la dels espanyols la que vol trencat la idea de Països Catalans, i no la dels illencs, o valencians. Vull dir que a la pràctica majoritariament la gent o és espanyola a les illes i al País Valencià, o catalana (és cert que en minoria). Però les opinions de la tercera via sense matisos espanyolistes són inexistents!!

 2. Daniel Solano Says:

  La independència al País Valencià i a les illes, Alexis, igual que a Catalunya, vindrà del consens. Es necessita una majoria social per tirar-ho endavant. I la idea d’un País Valencià sobirà qualla més que no pas la d’un País Valencià català. Entre d’altres raons perquè és una inexactitud històrica. El País Valencià ha de bastir el seu propi sobiranisme valencianista. Després, si s’escau, ja establirà vincles i complicitats amb una Catalunya independent. Així és com ho veig jo, almenys. Puc estar equivocat, naturalment.


 3. Molt d’acord,

  realmet tinc previst un article de com s’hauria d’articular una proposta cofederal amb el País Valencià i les Illes. Espero publicar-lo aviat, abans de tancar el bloc.

  Per l’altre costat, estic intentant crear un grup de treball en el Facebook per definir per mitjà d’una anàlisis de risc els requeriments per poder obtenir la independència de la confederació de Jaume I o Paisos Catalans.

  Un dels aspectes d’aquests requeriments seria justament el que tu plantejes, quina es la primera prioritat: a) Independència de Catalunya i després la resta , en aquest cas a continuació com aconseguir el País Valencià i les Illes es sumessin a una possible confederació amb una Catalunya Independent. B) Independència a la vegada dels Paisos Catalans.

  Si tens ganes, fes-m’ho saber al email.

  Manel des de Karlsruhe

 4. Menchu Says:

  Trobo preciós, fantàstic, el nom de Confederació de Jaume I. Federació catalana de Jaume I, Federació valenciana de Jaume I, Federació balear de Jaume I… Només que és un poc llarg. I segons com sona a aplec esportiu o folclòric. A la Confederació Helvètica se li diu sempre Suïssa. Sóc soberanista, però del segle XXI. Confederació Catalana no seria suficient?

 5. desfilo Says:

  “Confederació catalana” pateix el mateix problema que “Països Catalans”. El País Valencià o les Illes Balears, mai han estat Catalunya, Jaume I va otorgar-lis un estatus propi de regne, per tant, mai han estat catalanes. En tot cas, gràcies per la suggerència, Menchu. Pel que dius de lo llarg que et sembla en nom, fixa’t que els Estats Units d’Amèrica també és llarg i no passa res.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: