Unionistes i democràcia

04/21/2008

La BBC informava fa pocs dies que Tom Hunter, empresari i també l’home més ric d’Escòcia, ha declarat que troba esencial que es celebri un referèndum per consultar el poble sobre la independència del seu país. Hunter, que reconeix que ell encara no ha decidit el sentit del seu vot, insisteix que ja és hora que Escòcia es pugui pronunciar sobre si vol continuar dintre el Regne Unit o si bé escull constituir-se com a estat independent.

Al seu article al diari ‘Scotland on Sunday’, l’empresari també assegurava el següent: ‘El problema és que no hi ha un debat rigorós i, en canvi, s’ha produit molta confusió… Crec fermament que el poble escocès es mereix el dret a votar inequívocament en un tema clau com aquest… Vols que Escòcia sigui independent o no?… Necessitem una majoria d’escocesos que digui ‘sí’ o ‘no’ a la independència. I fi de la història’.

Que demani això Sir Tom Hunter és molt interessant donat que, fins el moment, no se’l pot considerar independentista, sino més aviat tot el contrari. Tradicionalment, aquest empresari havia estat simpatitzant i donant del partit laborista, que és unionista. Tanmateix, Hunter té molt clar que no es pot deixar aquesta qüestió tan important només en mans dels polítics. I per aquest motiu, com diu ell, cal que el poble decideixi.

Per desgràcia aquest debat tan esencial, a Catalunya, no s’està tractant de la mateixa manera. Al nostre país, només aquells que defensen la independència veuen normal i necessari que el poble decideixi i, en aquest sentit, ja han propossat una data per fer-ho efectiu mitjançant un referèndum. Els partits unionistes, en canvi, s’estimen més que la qüestió no passi mai per una consulta popular i intentent evitar, per tots els mitjans, que els ciutadans poguem escollir el futur de la nostra nació lliurement i democràticament.

Es evident que promoure la participació ciutadana en temes de tanta importància hauria de ser un objectiu de totes les forces polítiques i no pas només d’una part. Tant si es defensa una opció com l’altra, tant si s’és independentista com unionista, la decisió ha de recaure en el poble i no pas en els partits polítics. No és això la democràcia? Per tant, podem preguntar-nos fins on arriba l’ideal democràtic en els partits unionistes catalans. El PSC i el PP-C haurien d’entendre que l’exercici d’un referèndum d’aquestes característiques a Catalunya milloraria, i molt, les relacions entre Barcelona i Madrid. Fos quin fos el resultat. Hunter ens dona tota una lliçó de democràcia.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: