De quina república parlem?

04/22/2008

El tema de la republica espanyola no em fa ni fred ni calor. Jo no em sento espanyol, per tant, se me’n refot si el país veí manté o no la seva monarquia. Es evident que el retorn d’una Catalunya independent hauria d’articular-se en una república. Però aquesta és una altra història.

El que molts catalans celebren aquesta setmana, al meu parer, de manera incomprensible, és la república espanyola. Ser independentista no s’adiu amb aquesta actitud. D’altra banda, tots sabem que a Espanya, els monarques mai han tigut aquell paper de mediador entre les diferents nacions que conformaven el seu regnat. Tampoc han defensat el confederalisme de l’Espanya inicial. Ans al contrari, Felip V va dissenyar una espanya centralista i mononacional, a l’estil de la veïna França. Vam tenir la desgràcia que el seu bàndol es va imposar i molts catalans van morir defensant les llibertats de la nostra pàtria. Celebrar la República espanyola és desfer un greuge històric, però també és creure en una quimera. Es pensar que Espanya té remei. Tanmateix, tres-cents anys de conflictes desmenteixen que Espanya tingui cap mena de possibilitat de reixir com a realitat amb futur.

La convivència entre els diversos pobles de l’Espanya actual és cada dia més insostenible. I això és així tan si parlem d’economia, com de cultura o com de política. Les diferències són prou palpables, les divergències són prou consistents per anar pensant en el divorci. A què ve doncs aquesta defensa de la República espanyola per part dels catalans? Encara no hem escarmentat?

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: