L’Avui i El Pais

05/02/2008

L’Avui segueix el seu ascens en nombre de lectors. Ha estat el diari català que més ha crescut aquest darrer any. La veritat és que no em sorprén. En aquests moments, el diari Avui presenta la millor secció de política nacional. Tenim dos mitjans punters en premsa escrita i en català. Un és l’Avui, l’altre és l’admirable setmanari El Temps, una de les millors publicacions polítiques del sud d’Europa.

D’altra banda, també cal destacar l’ascens de les vendes a Catalunya de la premsa de Madrid, especialment del diari El País. Si mai com ara havia vist tanta gent amb l’Avui sota el braç (de vegades m’he trobat amb quioscs on s’havia esgotat), també és cert que mai com ara es veu gent amb El País sota l’ala. Es evident que aquest procés, més enllà de les excel·lències i els mèrits d’aquests dos rotatius, es deu també a raons político-socials.

Al meu entendre, el que està passant és que el lector nacionalista català, que vol estar molt ben informat del que passa en política catalana, opta per l’Avui perquè és el millor en aquesta mena d’informacions. I al mateix temps, el lector nacionalista espanyol, que no té cap mena d’interès per la política del seu país i cerca informació sobre la veïna Espanya, opta directament per la premsa de Madrid, fent el salt als mitjans en castellà editats a Catalunya.

Crec que amdues són actituds coherents. Només cal donar una ullada als blocs dels simpatitzants d’ERC, de les CUP, d’ICV o de CiU, per veure que el 80 % dels seus escrits tracten sobre temes que afecten directament Catalunya. En canvi, la immensa majoria de blocs dels simpatitzants del PSC o del PP, tracten temes relatius a Espanya i mostren poca tendència a interessar-se per la política del país o de la ciutat on realment viuen.

Es normal, per tant, que els uns optin, cada dia més, per l’Avui, i els altres, per El País. Es un procés normal de divisió político-social que amb el temps es podria anar accentuant. Els catalans unionistes (regionalistes, autonomistes) opten pels diaris de Madrid, mentre els catalans sobiranistes (independentistes, federalistes), opten pels de Barcelona.

Advertisements

2 Respostes to “L’Avui i El Pais”

 1. Joan Arnera Says:

  No acabo de compartir el teu entusiasme per l’Avui, on la ideologia dels nous amos ja es percep força clarament en moltes coses (començant pel relleu en la direcció), però al marge d’això l’anàlisi que proposes i la divisió final entre unionistes i sobiranistes (que, en efecte, es reflecteix en la lectura de la premsa i, com bé dius, en el món dels blocs) és ben interessant.
  Ara que… amic Daniel, el dia que trobis un federalista (llegeixi o no l’Avui, però federalista de debò) m’avises, que em faria molta gràcia conèixer aquesta peculiar i remota espècie.
  Salut

 2. Daniel Solano Says:

  En part estic d’acord amb tu, amic Joan. Amb el canvi de director, la secció d’opinió de l’Avui ha perdut una mica d’interès. Malgrat tot, segueix tenint la millor secció de política nacional del país.

  Respecte al que dius de federalistes, és veritat que n’hi ha ben pocs. Els catalans o som unionistes o independentistes. Els federalistes es compten amb els dits a’una mà. Però algun en conec.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: