‘The Economist’ com a simptoma

11/19/2008

Sembla ser que el nacionalisme espanyol ha decidit internacionalitzar la seva croada contra Catalunya i la seva cultura. No es casual la connexió entre El Mundo i The Economist. El fet que totes dues publicacions es gestin en dos països monolingües ens hauria de fer sospitar. Castella i Anglaterra, segurament, són els dos darrers països monolingües que queden al món i tampoc serien, precisament, els més experts en temes de bilingüisme. Però be, ja se sap que en aquest món tothom remuga del que desconeix. A més, no cal oblidar que els estats que comanden viuen un procés de descentralització que els podria fer perdre, en pocs anys, la sobirania damunt Catalunya o Escòcia, dues nacions que des de fa trescents anys mantenen sotmeses al seu vasallatge.

Una altra connexió entre ambdues publicacions la trobem en la tendència lliberal, abans en deiem ‘de dretes’, que impregna el seu corpus ideològic. L’article en qüestió de la publicació britànica sembla un encàrrec del PP. Carrega contra la política econòmica del govern de Zapatero i denuncia, amb uns quants anys de retard, el desgavell que tots coneixem, per després acabar passant el ribot damunt el procés autonomista. Ni dictat per en Rajoy els hauria quedat més rodó. També el diari ‘The Independent’ s’ha afegit a la festa. I ho fa denigrant el model linguístic català que fa dos dies lloaven els experts de la UE. Definitivament, una conxorxa ben galdosa i poc documentada, la que s’estàn amanint els mitjans anglesos i espanyols. Esperem que els francesos o els alemanys no entrin també en el ball, perquè llavors la qüestió seria simptoma que els grans estats d’Europa estan seriosament preocupats amb els diversos processos sobiranistes que reviuen i proliferen a Europa. I, d’alguna manera, Catalunya i Escòcia són els dos exemples més rellevants.

En tot cas, les sotregades a Catalunya, a la seva cultura i a les seves institucions no són cosa nova en cap de les dues publicacions i, no cal dir, que resulten preocupants. Especialment, per la manera com s’estan duent a terme. Són cops d’efecte que més enllà d’evidenciar la manca de rigor de la premsa en general, ja no només la del nostre país, confirmen l’absència d’ética professional d’alguns periodistes i opinadors. Personalment, si de llegir premsa estrangera es tracta, en comptes del ‘The Economist’, recomano a tothom que es passi al ‘The Ecologist’, una publicació que fa anys que segueixo i que trobo considerablement més assenyada.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: