151 lleis imposen el castellà en l’etiquetatge

11/25/2008

La legislació espanyola actual conté fins a 151 lleis que imposen el castellà en l’etiquetatge. En canvi, només hi ha una llei que faci referència a la presència obligatòria de la llengua catalana. Aixó demostra que equivocats estan els que creuen que a Catalunya es privilegia el català. De fet, enguany mateix l’executiu espanyol ha aprovat tres d’aquestes lleis que imposa la presència obligatòria de la llengua castellana a l’etiquetatge. Aquesta és la conclusió a la que ha arribat la Plataforma per la Llengua després d’haver analitzat la legislació espanyola vigent.

Ja durant el maig d’enguany la Plataforma va denunciar la “proliferació desmesurada i constant” de legislació que obliga la presència única del castellà als productes del país. I és que el govern espanyol manté a la pràctica les mateixes polítiques lingüístiques que les de la dictadura franquista, ja que les disposicions i normatives augmenten, mentre que sempre que s’ha derogat alguna llei, a la nova s’hi ha mantingut l’exigència, o fins i tot s’ha ampliat l’abast de la presència única i obligatòria del castellà.

L’estudi de la Plataforma invalida d’una vegada per totes els arguments dels nacionalistes espanyols (Ciudadanos, PP, El Mundo, ABC, El Pais, COPE i la totalitat de la caverna …) respecte als suposats avantatges que la llengua catalana tindria damunt l’espanyola. No tan sols les dues llengües no tenen el mateix rang a la Constitució, sinó que, a més, la castellana resta molt més protegida en el món empresarial i mediàtic. La discriminació del català és absoluta dins i fora de Catalunya.Els mateixos que es queixen perquè l’escola catalana te a la llengua própia com a expressió vehicular d’ensenyament, han aconseguit que el català sigui pràcticament foragitat de les aules del País Valencià i de les Illes Balears. Es això el que realment volien? Queda clar que sí.

Per la seva banda, els atacs sistemàtics al català per part del govern espanyol, que te el deure de preservar la diversitat cultural i linguística, proliferen cada any que passa i són del tot denunciables a Brusel·les. No sé què espera el govern català per a fer-ho efectiu. A totes les escoles de l’estat espanyol, igual que passa a Suissa, s’hauria d’ensenyar nocions de català, euskera i gallec, igual que a Catalunya fem classes de llengua i cultura castellana. Igualment, tots els productes haurien de venir etiquetats, per llei, en les cuatre llengües oficials. Obviar aquestes obligacions és il·legal i el nostre govern ho hauria de denunciar a les instàncies europees. Fins quant esperarem? Les llengües petites s’han de protegir ara més que mai si no volem que desapareguin. Lamentablement, la responsabilitat només és nostre. Però Europa ens pot donar un cop de mà protegint-nos de les polítiques ultranacionalistes i culturicides de l’estat espanyol. Acabar amb els atacs pan-espanyolistes és possible si impliquem les instàncies internacionals en l’assumpte.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: