L’efecte Tremosa

01/23/2009

Article publicat a Poliblocs.cat

La candidatura europea del professor Tremosa podria accelerar la patacada d’ERC. Molts independentistes optaran per fer confiança a l’economista, per dues raons: d’una banda, per la vàlua de Tremosa, el nostre millor economista i un sobiranista sincer. Els que hem tingut la fortuna de tractar-lo personalment sabem que es tracta d’una persona honesta i gentil, sobradament preparada i amb un sentiment nacional sòlid. El seu treball al Parlament Europeu serà espectacular, de ben segur. Per això li desitgem la millor de les sorts. Tanmateix, a més, votar Tremosa també és castigar l’actual cúpula d’ERC que, per a desgràcia de l’independentisme, segueix impassible la seva ruta a la deriva.

Amb efecte Tremosa o sense, la desfeta dels republicans és inevitable en un futur proper i segurament necessària. Només així, tocant fons, es produirà la veritable renovació a la cúpula que farà possible el retorn a un independentisme coherent i amb possibilitats de futur. Tan sols així, els independentistes recuperaran el creixement sostingut i constant que els errors del tàndem Carod-Puigcercós han acabat per desactivar definitivament. Per tant, que no es pensin els membres de CiU que el probable transvasame nt de vots d’Esquerra en aquesta contesa serà permanent. La cosa no va amb ells. Els que ara apostaran per Tremosa, no tenen perquè fer-ho per Mas a les catalanes. Es evident.

La Casa Gran del Catalanisme no te credibilitat perquè mentre CiU contracta Tremosa, Duran diu que no és independentista i Mas signa estatuts estrafets amb Zapatero. L’únic objectiu de la federació regionalista és retronar al govern sigui com sigui, aconseguint adhesions de totes bandes amplificant l’ambigüitat pujoliana en el suposat sobiranisme de CDC i l’unionisme de pedra picada d’UDC. Es la història de sempre que només aconseguirà enganyar algun desinformat sense memòria. El suposat gir convergent envers l’independentisme no passa de simbòlic. I ho dic amb pena. Els fets no acompanyen més enllà dels fixatges de Tremosa i López Tena.Cap declaració oficial de partit envers l’independentisme i un ús tendenciós i ambigu del concepte ‘dret a decidir’. Què entén Mas per Dret a Decidir. Hom te la sensació de no saber si parla del ‘dret a l’autodeterminació nacional de Catalunya’ o del ‘dret a decidir què demanem a Madrid aquesta vegada’.

Pel que fa a ERC, és de lògica pensar que el retrobament amb el seu electorat errant serà possible si els republicans es renoven veritablement i si el sector crític es fa amb el timó i reorienta el rumb, aposta per un líder amb credibilitat i professionalitat (les meves preferències per Carretero ja són del tot conegudes), abandona el tripartit, recupera a l’equidistància des de l’oposició i es compromet a no tornar a governar si no és amb una majoria independentista. Si tot això es dona, ERC reprendrà el seu creixement imparable des de l’oposició.

Fa molt temps ja es va advertir des d’aquesta columna, i des de d’altres plataformes, que si els independentistes apostaven per seguir formant un segon govern, com a soci minoritari, amb els unionistes, només aconseguirien la seva pròpia desfeta. Això és teoria política elemental. Els ha passat també als independentistes gal·lesos, als independentistes bascos d’EA i els passarà als gallecs del BNG, per citar altres exemples. ERC va créixer espectacularment des de l’oposició. En canvi, des que és al govern, només perd roba a cada bogada. I això que Espanya ens està maltractant més que mai en els darrers trenta anys i que els independentistes ja sóm majoria social.

Advertisements

3 Respostes to “L’efecte Tremosa”

  1. Joan Arnera Says:

    Com de costum, molt bé Daniel. La qüestió és si després de la patacada monumental encara hi haurà, a ERC, qui s’enganxi al poder desesperadament, o si la renovació serà veritablement possible. Veurem…

  2. Daniel Solano Says:

    Potser la cosa vindrà per si sola. Després de la patacada no se si es podrà formar una majoria alternativa a CiU. Els vots que fugen de l’actual ERC no van a parar al PSC. Alguns, ni tan sols a CiU.

  3. fpuigcarbo Says:

    ja t’havia esborrat del blog, pensava ho havies deixa’t. Tornes a estar apuntat.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: