El dèficit de la Seguretat Social catalana

06/18/2009

La Fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes ha fet públic l’estudi “El dèficit fiscal del sistema de Seguretat Social català amb l’Administració central” que quantifica el dèficit de la balança fiscal del sistema de Seguretat Social català per al període 2004-2007, i que per a l’any 2007 el situa en uns no gens menyspreables 3.644 milions d’euros.

L’estudi que ha estat encarregat a un equip d’experts coordinats per la Degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, Elisenda Paluzie, ha estat presentat avui, dimecres 17 de juny, amb la participació del president de la Fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes i notari Alfons López Tena, la Degana i Doctora en Economia Elisenda Paluzie i el director de la Fundació i economista Roger Albinyana.

Podem trobar una còpia de l’estudi a la secció d’estudis del Cercle d’Estudis Sobiranistes:

Abstract de l’estudi

Dèficit de la balança fiscal del sistema de Seguretat Social català

L’objectiu de l’estudi de la Fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes és quantificar la balança fiscal del sistema de Seguretat Social català amb l’Administració central per al període 2004-2007 per tal de posar de manifest que en aquest àmbit Catalunya també pateix un considerable dèficit fiscal amb l’Estat que acaba limitant el nivell de les prestacions que perceben els i les nostres pensionistes. Tot i que de menor magnitud que el dèficit fiscal global no és menyspreable, es dóna al llarg de tot el període analitzat (2004-2007) i es situa l’any 2007 en 3.644 milions d’euros, el que suposa l’1,85% del PIB de Catalunya, i el 14,7% dels ingressos aportats. En el quadre 6 de l’estudi (pàg. 16) es poden apreciar els saldos per als diferents anys segons els dos mètodes de càlcul.

El superàvit de la Seguretat Social de l’Estat espanyol és conseqüència de l’espoli fiscal a Catalunya

En segon lloc, l’estudi de la Fundació demostra que el superàvit de la Seguretat Social de l’Estat espanyol que s’ha donat en els darrers anys és a costa principalment de les contribucions dels treballadors i empresaris catalans, quan els pensionistes catalans perceben unes pensions que són més baixes en relació al cost de la vida a Catalunya. Tal i com es deriva del quadre 7 de l’estudi (pàg. 17) la resta de l’Estat presenta ja un dèficit en el sistema de prestacions contributives en els anys 2005 a 2007, si es neutralitza el superàvit públic total a nivell estatal per eliminar l’efecte del cicle econòmic.

Sense les aportacions de Catalunya al compte de la Seguretat Social de l’Estat espanyol el seu Fons de Reserva no hagués estat superior als 4.500 milions d’euros per al període 2004-2007, mentre que la dotació d’un Fons de Reserva a Catalunya hagués pogut ascendir fins als 13.097,20 milions d’euros per aquest mateix període.

Augment de la pensió mitjana a Catalunya amb un sistema propi de Seguretat Social

Per últim, l’estudi també aprofundeix en les causes d’aquest dèficit mitjançant uns càlculs que mostren que Catalunya genera més ingressos a la Seguretat Social que la resta de l’Estat per la seva més alta taxa d’ocupació i per la seva major cotització mitjana. En canvi, pel que fa a les despeses, el fet que la pensió mitjana no reflecteixi la major productivitat de l’economia catalana, provoca que aquestes pensions que es paguen a Catalunya siguin inferiors a les que s’obtindrien amb un sistema propi de seguretat social, i per tant, que les pensions siguin més baixes.

És important posar de manifest que així com un sistema de Seguretat Social català podria garantir-se des del primer moment per la seva naturalesa de repartiment, el valor mitjà de la pensió a Catalunya podria ésser significativament superior a l’actual si es té en compte les dades aportades per aquest estudi. En aquest sentit, per exemple, per a l’any 2007, la pensió mitjana en un sistema de Seguretat Social propi (català) hagués pogut augmentar en 174,73 euros mensuals i 2.446,26 euros anuals. D’una pensió mitjana anual de 9.856,84 euros es passaria a una pensió mitjana de 12.303,2 euros.

.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: