Stallman i el saber nòmada

02/02/2010

L’altre dia vaig tenir el gust i la sort de conèixer personalment en Richard Stallman, pare del Free Software, del sistema GNU (un dels pilars de Linux) i un dels grans filòsofs d’Internet. Stallman corria per Barcelona aquests dies amb motiu d’una conferència que tenia programada a Manresa quasi de manera clandestina. Aquest home defuig les masses i si el vaig poder tractar va ser gràcies a que me’l va presentar l’amic i músic Rafa Zaragoza.

El cas és que varem xerrar tots tres una estona breu, durant la qual, sorprenentment, el nord-americà es va interessar per una de les petites iniciatives en els quals he treballat els darrers anys mitjançant Olokuti i que es diu ‘Fair Music‘. Aquest és un projecte senzill i solidari que va una mica en la línia filosòfica que defensa Stallman per a Internet. ‘Fair Music’ intenta comercialitzar l’obra dels músics del nostre país de manera directa, sense discogràfiques, amb l’objectiu d’aconseguir que la major part de l’import del PVP d’un CD o d’una descàrrega vagi a parar a la butxaca del músic i no pas a la cartera de l’intermediari.

I en aquest sentit, Stallman és un gran defensor del ‘sharing’, per això es devia interessar en el nostre projecte musical. Ell creu que al coneixement no se li pot posar preu i que ha de circular lliurement donat que és un valor universal. Aquesta filosofia la va aplicar en els seus anys de joventut al món de la creació de software, possibilitant l’inici del ‘Free Software’ del qual després se’n va derivar l’Open Source’ o l’Open Software’. Stallman és un novaiorquès senzill, afable, observador, curiós, viu, que parla un castellà fluid (el va aprendre ell solet amb un manual). Em vaig sentir feliç de donar-li les gràcies per haver contribuït, de manera decisiva, en l’existència i bon funcionament de meravelles com ara el sistema operatiu Linux Ubuntu, que em fa cada dia la vida més fàcil.

El que va fer Stallman amb el software i el món de la informàtica és molt gran. Recordem que ha estat nomenat doctor honoris causa a diverses universitats, entre elles la sueca. El que va aconseguir és que les empreses no fessin d’internet un món on els encants virtuals només fossin assequibles per als que disposen de diners. D’aquesta manera, molts usuaris en països del tercer món, ara poden gaudir de sistemes oberts de software tan competitius com els privats (de vegades molt millors) i que no costen ni un ral als seus usuaris. És curiós que em trobés amb l’Stallman just mentre estava treballant en la coordinació del ‘CDigital‘, que una vegada més es va celebrar a Granollers. Pels qui no coneixeu aquesta trobada, us diré que les ‘Jornades de la Catosfera’ són un espai de conversa prou interessant on, bàsicament, es parla de com fer diners a la xarxa.

Molts dels empresaris 2.0 que hi varen assistir es lamentaven de les dificultats de fer rendibles els seus projectes particulars pel fet que els usuaris ens hem acostumat a no pagar per la informació o pels serveis culturals que utilitzem. I la realitat és aquesta. Disposem lliurement dels continguts culturals perquè els compartim des de multitud de plataformes. Mentre escoltava els laments dels emprenedors del CDigital, pensava: ‘Stallman ha guanyat la batalla d’Internet i ha aconseguit que la xarxa, de moment, sigui un espai diferent a la resta del món. L’únic lloc on els diners encara no aixequen fronteres’. I el cert és que a partir d’ara, els empresaris hauran de pensar altres maneres més imaginatives de generar diners, segurament de manera indirecta mitjançant publicitat especialitzada, i això, sens dubte, beneficiarà el món de la cultura i la informació, deixant circular lliurement el coneixement per la xarxa. Mentre hi hagi gent com l’Stallman, els diners ‘sponsoritzaran’ aquest ‘saber nómada’, però difícilment el podran controlar.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: