El tren de la política 2.0

03/11/2010

En els darrers mesos, he tingut ocasió de parlar amb tècnics i responsables de comunicació 2.0 dels principals partits polítics del país. I un lament constant que sempre he trobat en aquestes xerrades és el derivat del debat intern que s’està produint, a totes les formacions, entre els partidaris d’una aposta seriosa pels entorns 2.0 i els defensor dels paràmetres estratègics més tradicionals. Ni tan sols l’efecte Obama ha aconseguit aixecar la boira de la desconfiança pel que fa a la utilitat de les noves tecnologies. Lamentablement, el vuitanta per cent dels polítics del país encara veu amb sospites i malfiances la política 2.0.

Hi ha dues menes de polítics: els que prenen decisions (governen) i els que debaten aquestes decisions (oposició). Tanmateix, tots dos necessiten unes dosis extraordinàries de comunicació per defensar i fer arribar les seves raons a la ciutadania. Es per aquest motiu que sorprèn que encara avui tants polítics girin l’esquena a unes tecnologies que, precisament, milloren, simplifiquen i potencien la comunicació. No es pot entendre que perduri una actitud així en un sector professional tan necessitat d’aquestes eines, si no és que tenim en compte el factor ‘por’.

Tot allò que es desconeix ens acaba generant incomprensió i temor. De manera natural, tendim a menystenir el que no comprenem. El problema és que, per a molts professionals que porten anys sense pujar al tren de les noves tecnologies de la comunicació, la situació comença a ser insostenible. La societat, cada vegada més, els exigeix competències tecnològiques i, massa sovint, els professionals de la política opten per amagar el cap en un forat en comptes de fer front al nou repte.

No cal tenir por. Les noves tecnologies de la comunicació no són tan complexes com pugui semblar i, amb una estratègia comunicativa ben estructurada i unes formacions introductòries adients, qualsevol professional pot començar a gaudir de les possibilitats que ofereix Internet. I diem ‘gaudir’ perquè realment els entorns 2.0 són divertits i interessants.

De vegades, escoltant als experts (el país és ple de teòrics que mai han dinamitzat cap gran entitat), ens pot donar la impressió que el ciberactivisme és un univers impenetrable ple de tecnicismes esotèrics i plataformes inintel·ligibles. I ben be que és tot el contrari. A Internet, les complicacions duren poc. La simplicitat sempre acaba per imposar-se. I això es pot comprovar fàcilment. Només hem de recordar les dificultats que anys enrere suposava posar en funcionament una web pròpia. Calia contractar un webmaster. Avui en dia, qualsevol persona, amb una mica de paciència pot obrir i gestionar el seu propi bloc de manera simple i gratuïta.

Agafar el tren de les noves tecnologies és molt més senzill avui que no pas fa uns anys. Per tant, els professionals que pensen que ja han perdut l’oportunitat de formar-se en els entorns tecnològics s’estan equivocant en el seu raonament. En aquest sentit, és d’agrair l’impuls i pedagogia que personalitats com l’Ernest Benach estan dedicant a la difusió de la tan necessària i inevitable Política 2.0.

Advertisements

3 Respostes to “El tren de la política 2.0”


  1. Espero que l’exemple d’Obama serveixi per donar exemple als polícs catalans!

  2. YuriBCN Says:

    Un resum/reflexió encertadíssim, Dani. Sembla que hauria de ser obvi, però com tot en aquesta vida, no és pas evident a qui més clar ho hauria de veure. I no es tracta només de la relació entre partits i electorat, sinó també internament, a les pròpies organitzacions i entre aquestes i la seva gent.

    Quan a Obama, ens demostra que el canvi és possible, però no més. La política, la societat i l’electorat són diferents a casa nostra: les solucions, també ho han de ser.


  3. Estic molt d’acord amb tu. És un tren que cal agafar… no ja pel futur, sinó pel present.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: