Adsense, el taló d’Aquil·les de Google?

06/16/2010

Em confesso un admirador de Google i tot allò que fa. Però en els darrers temps, hi ha alguns aspectes d’aquesta empresa que comencen a fer mala olor si no els resolen aviat. Sobretot, m’estic referint al seu servei de publicitat, anomenat ‘Adsense‘. Ningú pot saber que hi ha de cert o de fals en el que ara explicaré. Només Google ho deu saber, i ha arribat un punt que això ja és com dir ‘només Déu ho sap’. Tanmateix, pel que es pot llegir per la xarxa, Google estaria duent una estratègia equivocada de recomptes de clics i a causa d’aquesta insuficiència tecnològica, l’empresa més simpàtica del món, s’estaria guanyant les antipaties de milers de bloggers a tot el món a dia que passa.

El problema és que Adsense no té ben pensat el sistema de recomptes de clics i és molt vulnerable als clics falsos. Aquesta manca de rigor i la pressió dels clients que s’ensumen que alguna cosa no funciona, ha portat l’empresa de Califòrnia a un estat paranoic que ha desencadenat una caça de bruixes constant i completament desorbitada que afectaria diàriament a centenars de webs i blogs de tot el món. Els disconformes amb la política del gegant nord-americà consideren que el seu defectuós sistema de recompte acaba criminalitzant els mateixos propietaris dels blogs i de les webs que inclouen publicitat d’Adsense.

Es a dir, Google ha acabat per acusar els seus propis col·laboradors i, en comptes de millorar el sistema de recompte, ha optat per anar vetant del seu servei blocaires de tot el món. Per a la majoria de blogs, el fet de quedar-se sense Adsense tampoc és cap tragèdia, perque l’empresa multimilionària paga molt malament cada clic i els ingressos no donen ni per cobrir el domini, per la qual cosa, en percentatge, son ben poc els blocaires que inclouen aquest sistema al seu bloc. Tanmateix, pels privilegiats que tenen webs molt visitades, la purga de Google esta resultant un malson. Imagineu-vos que el vostre sou depèn dels criteris dels tècnics de Google sobre si els clics que genera el vostre web són acceptables o no segons les seves normatives. Alguns ja anomenen ‘sindrome Adsense’ al terror que alguns blocaires que es guanyen les garrofes gràcies al sistema d’anuncis de Google pateixen actualment. Les queixes dels usuaris i ex-usuaris disconformes d’Adsense és molt variada.

Alguns adverteixen que si es fan molts clics seguits damunt un anunci Adsense d’un bloc qualsevol, és molt probable que li anulin el servei al pobre blocaire per considerar que hi ha hagut una generació de clics sospitosa. Quina culpa té el blocaire de tot plegat? Cap ni una. Però pel que diuen els blocaires, Adsense anul·la el compte, no paga el que devia, no dona explicacions i el problema és del blocaire. Per tant, la qüestió és que si algú us vol fer la guitza, amb Adsense ho té molt fàcil. Els fòrums, comentaris i debats a la xarxa sobre els despropòsits d’Adsense són molt nombrosos. Molts dels afectats es lamenten que els han anul·lat el compte just, curiosament, quan anaven a cobrar. Aquesta queixa és molt freqüent. I asseguren que Google, quan tanca un compte, no te’l torna a obrir ni et paga els clics que ja s’havien acumulat fins aleshores. Es a dir, que us podeu passar mesos treballant per generar clics i l’últim dia abans de cobrar, Google diu que ha detectat clics sospitosos i us anul·la el compte i no paga. No paga ni tan sols els clics vàlids que ell ja ha cobrat del client. I no es pot ni protestar perque l’accés de l’usuari al compte queda bloquejat.

Si cerqueu a la xarxa veureu que hi ha fòrums amb centenars de queixes, però també si accediu als comptes d’Adsense, en el seu forum interior descobrireu un món de reclams. Fins i tot hi ha usuaris que han observat que quan les accions de Google baixen a la Borsa, Adsense paga menys els seus clics i quan les accions de Google pugen, Adsense torna a pagar el normal. Es a dir, acusen Google d’amagar pèrdues econòmiques mitjançant Adsense. D’alguna manera, els blocaires estarien pagant les pèrdues de Google. Amb el temps veurem que hi ha de cert de tot plegat, però diuen que si el riu sona és perque porta aigua. I el fet que hi hagi tants i tants comentaris a la xarxa en contra del servei, em fa pensar que l’Adsense no acaba de rutllar. Alguns ja pronostiquen que Google aviat tancarà el servei perque li dona més mal de caps i mala fama que no pas avantatges.

La veritat és que Adsense ha estat un primer intent mediocre d’un projecte que, en la seva concepció, podia ser molt interessant. Però el fet que la gran majoria de blogs no l’incorporin vol dir que no els és rentable ni atractiu. I ja se sap, si les coses no es fan be, a la llarga poden girar-se en contra teuva Pel que a mi respecta he optat en alguns dels meus blocs per incloure publicitat solidària o ‘Whiteads‘. Amb aquests, si més no, queda clar que la finalitat és benèfica, donat que promociona ONGs i entitas solidàries i de consum responsable.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: